Wat is Biophilic Design?

Biophilic Design is het creëren van omgevingen die inspelen op de menselijke behoefte aan de natuur. Biophilic Design is gebaseerd op de biophilia hypothese, die stelt dat mensen een aangeboren connectie hebben met de natuurlijke wereld en daarom is de blootstelling aan de natuurlijke wereld belangrijk voor het menselijk welzijn (Gillis & Gatersleben, 2015).

Waarom Biophilic Design?

Biophilic Design is o.a. naar voren gekomen als oplossing bij de twee theorieën binnen omgevingspsychologie; aandachtshersteltheorie en stresshersteltheorie met als hoofdvraag; hoe kunnen we de omgeving zo inrichten dat de productiviteit wordt verhoogd en het stressniveau wordt verlaagd? (Gillis & Gatersleben, 2015)

Iedere werkgever streeft naar een zo hoog mogelijke productiviteit op de werkvloer en dat stress een groot probleem is binnen werkend Nederland is algemeen bekend.

1,3 miljoen

werknemers (17%) in Nederland hebben last van burn-outklachten.

42%

van alle werknemers vindt dat er maatregelen nodig zijn tegen werkstress.

37% 

geeft werkdruk of werkstress als reden voor verzuim.

€11.000

verzuimkosten per werknemer wegens werkstress in 2020 (TNO, 2022).

Uit diverse studies is gebleken dat Biophilic Design stress vermindert, genezing versnelt, de cognitieve functies optimaliseert en de creativiteit en ons welzijn verbetert. De wereldbevolking is steeds verder aan het verstedelijken en daardoor wordt dit onderwerp steeds belangrijker (Lerner & Stopka, 2016) (Terrapin Bright Green, 2014).

Het onderzoek van Human Spaces toont aan dat medewerkers met een Biophilic Design werkomgeving productiever en creatiever zijn en hebben een hoger niveau van welzijn dan bij bedrijven zonder natuurlijke omgeving (Human Spaces, 2015). Ook heeft Biophilic Design een positieve impact op het werkgeluk van werknemers (Lerner & Stopka, 2016).

6%

productiever

15%

creatiever

15%

hoger niveau van welzijn

(Human Spaces, 2015).

20%

heeft een beter korte termijn geheugen wanneer er zicht is op de natuur of een afbeelding van de natuur.. (University of Michigan, 2018)

Bovenstaande cijfers geven al het belang van Biophilic Design weer, maar een Biophilic Design werkomgeving zorgt ook voor 10% minder ziekteverzuim. (Greenbuild, 2011)

De drie hoofdonderwerpen van Biophilic Design

Honderden studies over biophilia hebben ervoor gezorgd dat diverse onderzoekers hier drie hoofdonderwerpen uit konden halen die nuttig zijn voor ontwerpers van binnen- en buitenomgevingen (Terrapin Bright Green, 2014) (Gillis & Gatersleben, 2015) (Browning & Ryan, 2020) (Stewart-Pollack, 2006).

De drie hoofdonderwerpen zijn:

1. Direct contact met de ‘echte’ natuur: toevoeging van natuur, waardoor de zintuigen worden geprikkeld.

2. Indirecte associatie met de natuur: de natuur nadoen middels materialen, patronen, kleuren, vormen, elementen.

3. Instinctieve indeling van de ruimte: vanuit ons oerinstinct voelen we ons comfortabel wanneer de omgeving op een bepaalde manier is ingedeeld.

Maar wat houden deze onderwerpen nou concreet in? Download voor meer informatie het handboek hier.

Belangrijke bron: de 15 patronen van Terrapin. Lees hier meer over Terrapin.

Een Biophilic Design kantooromgeving creëren

De drie hoofdonderwerpen worden opgesplitst in 5 stappen die er uiteindelijk ook voor zorgen dat er een Biophilic Design omgeving ontstaat.

1. Toevoeging ‘echte’ natuur

Stap 1. Toevoeging ‘echte’ natuur

Het is meerdere keren aangetoond dat het in aanmerking komen met de natuur zorgt voor het verlagen van stress. Bij het ontwerpen van een omgeving wordt er dan ook regelmatig natuur toegevoegd maar vooral met de focus op het visuele aspect, maar de overige zintuigen zijn bij Biophilic Design ook van belang, bijvoorbeeld door water te laten stromen, bloemen neer te zetten of een openhaard toe te voegen. Vooral het zien, horen of aanraken van water heeft een positief effect op mensen.

De zintuigen worden extra geprikkeld wanneer de natuur onvoorspelbaar en niet eentonig is. Implementeer bijvoorbeeld fauna, niet elke keer dezelfde plant, dynamisch licht of variabiliteit in temperatuur.

Ook het zien van de natuurlijke processen heeft een positief effect op ons, bijvoorbeeld bij het zien van de seizoenen of een vogelhuisje voor het raam.

2. Indirecte associatie met de natuur

Stap 2. Natuurlijke materialen, vormen, kleuren, patronen en elementen

Hiermee wordt de symbolische verwijzingen naar materialen, vormen, kleuren, patronen en elementen uit de natuur gemaakt.

Materialen zoals: hout, steen en wol.

Vormen: zoals organische vormen.

Kleuren: hierbij wordt gelijk gedacht aan de kleuren groen en beige, maar er zijn veel meer kleuren die in de natuur te vinden zijn, zoals terra of blauw.

Patronen: men reageert goed op voorspelbare en herhaalbare patronen die een hiërarchie vormen in de omgeving.

Elementen: verwijzingen naar aspecten uit de natuur.

3. Instinctieve indeling van de ruimte

Stap 3. Creëren van uitzicht en overzicht

Van nature houdt de mens graag alles in de gaten, we hebben daarom graag een zover mogelijk uitzicht en behouden graag het overzicht. Ook is het goed voor de ogen om af en toe in de verte te kijken. Open kantoorruimtes zijn dus zo slecht nog niet! Aangezien er dagelijks voornamelijk op het computer- of laptopscherm wordt gekeken is het goed om af en toe in de verte te kijken of het meest ideale; naar buiten. Houd de kantoren daarom open en werk met transparante materialen.

De behoefte aan overzicht is gemakkelijk te voldoen door te spelen met hoogteverschil in een kantoorinrichting en mensen de mogelijkheid te geven het hoger op te zoeken.

Stap 4. Beschutting en rustige toevlucht plaatsen

Binnen een Biophilic Design interieur is er een plek waar men zich terug kan trekken uit een omgeving met veel prikkels. Als mens is rust en stilte belangrijk om prikkels te verwerken van de dag. Bij punt drie werd een open kantoorruimte geadviseerd, maar dit zorgt echter voor een hoger geluidsniveau op kantoor. De juiste akoestische oplossingen mogen daarom niet ontbreken om de rust in het gehele kantoor te behouden. Plaats daarom akoestische panelen, vergaderunits en creëer plekken waar werknemers zich kunnen afzonderen. Een rustige omgeving, net als in de natuur, waar de drukte van de dag kan worden verwerkt. Het verwerken van prikkels is namelijk zeer belangrijk bij het voorkomen van werkstress.

Stap 5. Avontuurlijke, speelse of verrassende elementen

Van nature heeft men een ontdekkingsdrang, dus wek de interesses en zorg voor een mogelijkheid om op onderzoek uit te gaan binnen een omgeving. Te realiseren door: balkon, doorzichtige vloer of onder water doorlopen.

Speelse elementen die een bepaalde herinnering of associatie met zich meebrengen. Intrigeer werknemers door bijvoorbeeld de Treehouse toe te voegen aan het interieur die een herinnering opwekt naar de boomhut van vroeger of de Social Swing naar de schommel in het park toen men klein was. De creativiteit, vrijheid en het inbeeldingsvermogen van het kind zijn komen door deze collecties terug naar boven. Ook de Beachhouse wekt een associatie op naar het strandhuisje op het strand, waardoor een ontspannen gevoel onbewust wordt opgeroepen. Wie wil er nou niet aan het strand zitten?

Door verassende elementen toe te voegen binnen een Biophilic Design interieur wordt de nieuwsgierigheid van de mens gestimuleerd en scherp gehouden. Bijvoorbeeld door lichtpunten toe te voegen die naar verloop van tijd veranderen of hoeken te creëren waarvan buitenaf niet te zien is wat erin zit.

Neem contact op voor een Biophilic Design interieur.

Wij helpen u graag! Wij werken namelijk met een groot, verspreid en gespecialiseerd dealernetwerk (projectinrichters en architecten) en wij ondersteunen en adviseren u graag bij de zoektocht naar de juiste partij.

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.

Volg ons!

Vergroot uw kennis, blijf op de hoogte van de laatste trends en wordt geïnspireerd.

MEER STUDIES

Stress verlagend

In werkelijkheid zorgt biophilia niet enkel voor verbetering van cognitieve functies of verlaging van het stressniveau. Het is vaak een combinatie van beide. Een experiment waarbij de deelnemers vijf minuten in een raamloos klaslokaal zaten en daarna vijf minuten in een ruimte in het teken van Biophilic Design (met planten, een metalen scherm met organische vormen en uitzicht op een rivier) gaf opvallende resultaten. De Biophilic Design setting leidde tot lagere bloeddruk, zorgde voor een tevreden gevoel en de prestatie van het kortetermijngeheugen nam met 14% toe (Browning & Ryan, 2020).

Invloed op het reactievermogen

In het onderzoek van Kaplans kregen individuen afbeeldingen te zien van natuurlijke of stedelijke landschappen nadat ze net een veeleisende mentale taak hadden voltooid. Na enkele minuten van het bekijken van deze afbeeldingen bleken de proefpersonen die afbeeldingen van de natuur bekeken sneller te reageren, correcter te reageren en deed het geheugen het beter dan bij degenen die afbeeldingen van stedelijke omgevingen bekeken (Lerner & Stopka, 2016).

Ziekteverzuim

Dat de natuur een grote impact heeft op de mens blijkt ook uit deze studie uitgevoerd door PhD Ihab M.K. Elzeyadi (in 2011), waarbij het effect van diverse uitzichten op het aantal opgenomen ziektedagen werd onderzocht voor twee jaar lang. Hieruit is gebleken dat medewerkers in de studiegroepen met een werkplek zonder uitzicht of met een voornamelijk stedelijk uitzicht tot 16% meer door ziekte afwezig zijn dan de groepen die uitzicht op de natuur hebben (Lerner & Stopka, 2016).

Dalen van de hartslag, bloeddruk en het stress hormoon

In Japan en Korea is uit onderzoek gebleken dat wanneer men zit of loopt in een bosrijke omgeving of zit of loopt in een stedelijke omgeving, de bosrijke omgeving leidt tot het dalen van de hartslag, bloeddruk en het cortisol stress hormoon (Lerner & Stopka, 2016) (Browning & Ryan, 2020).

Invloed op de gezondheid

De Amerikaanse professor Roger Ulrich leidde één van de eerste en bekendste onderzoeken naar de invloed van biophilia op de gezondheid. Patiënten die herstellende waren van een galblaasoperatie werden geplaatst in kamers met diverse uitzichten. De helft van de kamers had uitzicht op een bakstenen muur en de anderen hadden uitzicht op enkele bomen en struiken. De patiënten werden uitgekozen op basis van demografie en elke kamer had dezelfde kleur, zodat alleen het uitzicht variabel was. De patiënten met uitzicht op de bakstenen muur hadden gemiddeld 8,7 dagen nodig om te herstellen, terwijl de patiënten met uitzicht op de bomen een gemiddelde hadden van 7,9 dagen. De patiënten met uitzicht op de bomen hadden veel minder de verpleging gebeld en namen minder pijnstillers. Deze studie is een van de eerste voorbeelden en bewijs voor Biophilic Design ontwerpen binnen ziekenhuizen (Browning & Ryan, 2020).

Be-Max Office Concepts werkt nauw samen met experts.

Blijf op de hoogte van alle concepten!

Meld u aan en ontvang één keer per maand de nieuwsbrief.